TAMMIKUU Iida Ojanperä
HELMIKUU
MAALISKUU
HUHTIKUU
TOUKOKUU
KESÄKUU
HEINÄKUU
ELOKUU
SYYSKUU
LOKAKUU
MARRASKUU
JOULUKUU
Taiteilija Iida Ojanperä
TAMMIKUU 2025
Iida Ojanperä
Teen taidetta, koska minulla on sisäinen tarve luoda. Tällä hetkellä työstän minulle uutta teemaa, joka käsittelee elämän ja kuoleman kiertokulkua abstraktein maalauksin, piirustuksin ja installaation avulla. Projektini juontaa juurensa henkilökohtaisesta kokemuksesta, kun olin äskettäin äitini tukena hänen kuolinhetkellään. Kokemus on herättänyt minut pohtimaan syntymän ja kuoleman suhdetta, ja sitä kuinka ne muistuttavat toisiaan.
Tyylini on muuttunut suhteellisen äskettäin. Siirryin abstrakteihin maalauksiin pari vuotta sitten, sitä ennen maalasin pienikokoisia esittäviä akvarelleja ihmisistä, etenkin lapsestani ja perheestäni. Abstraktit maalaukseni jatkavat nykyisen taiteellisen tuotantoni linjaa. Tyylissäni korostuvat ekspressiivisyys ja lievä karkeus, mutta värimaailma on heleä ja viestii kesäistä tunnelmaa. Värit ja paksut maalikerrokset ovat keskeisenä elementtinä maalauksissani. Nämä paksut maalikerrokset, joita kutsun ”klönteiksi”, ovat kuin abstrakteja tulkintoja ”kuolleista ja elävistä” leikkokukista. Samalla maalaamattomat alueet ovat olennainen osa maalauksiani.
Onko tyylisi tai tapasi tehdä taidetta muuttunut vuosien varrella?
Vuosien varrella oma tyylini tehdä taidetta on vain syventynyt ja yhä rohkeammin luotan sydämeni ääneen – teen sitä mikä antaa iloa. Olen antanut itselleni vapauden leikkiä ja kokeilla taiteen kautta. En mieti trendejä tai sitä, millä saisin maksimaalisen näkyvyyden. Taiteellisen työskentelyni voi kiteyttää kostealle paperille putoavaan mustepisaraan, jonka säikeet laajenevat hienovaraisesti moneen suuntaan; nuo säikeet voivat ilmetä mustepiirroksina, maalauksina, runoutena, valokuvauksena tai vaikkapa omin jaloin seisovina haltiahahmoina. Tekniikasta riippumatta teoksissani on kuitenkin sama henki.
Miten työskentelet? (missä, yksin vai jonkun kanssa, hitaasti pohtien vai nopeasti idean synnyttyä?) Onko taide sinulle enemmän työ vai elämäntapa?
Minulla on oma yritys, BirdWay, jonka alla luon taidetta ja teen reikihoitoja. Asun ja työskentelen Tarvasjoella metsien ja peltojen ympäröimässä paikassa, jota yhdessä puolisoni Jounin kanssa kutsumme Tulipuuvaltakunnaksi. Oma työhuone (Taidetupa) löytyy kotimme pihapiirin hirsimökistä. Taide ja muu elämä limittyvät niin vahvasti yhteen, että taiteen tekeminen on minulle samanaikaisesti sekä elämäntapa että työ. Aina on jotain luovaa meneillään. Teosten toteutusvauhti vaihtelee: joskus voin tehdä teoksen alusta loppuun päivässä, joskus taas ideat muhivat vuosia ennen kuin ne saavat fyysisen muodon. Koen, ettei taiteilija työskentele koskaan täysin yksin, vaikka yksin työhuoneellaan touhuaisikin – ainahan joku muu tekijä tai ihminen on osallisena teoksen synnyssä. Emmehän elä erillisinä muista tai ympäristöstä. Toki työskentely voi mielen tasolla tuntua välillä yksinäiseltäkin, siksipä taiteellinen yhteistyö on aika ajoin tervetullutta: tein esimerkiksi syksyllä 2024 kuvamaailman Jounin meditaatiokirjaan, jonka Readme julkaisee vuonna 2025.
Iida Ojanperä: Valosta valoon III, akryylimaalaus, 2024
Iida Ojanperä: Valosta valoon IV, akryylimaalaus, 2024
Mitä taiteen tekeminen sinulle antaa? Entä mitkä asiat koet taidealalla haastaviksi?
Kuten jo yllä mainitsin, työskentelen ilon kautta. Taide antaa iloa. Se tuo rauhaa. Se syventää ymmärrystä elämään. Taide tuo ihmiset yhteen. Osallistuminen ensimmäistä kertaa syksyn 2024 Konstrundaniin avasi esimerkiksi yllättäviä yhteyksiä, tärkeimpänä niistä tuli läheisempi tuttavuus naapureihin.
Tällä alalla haasteeksi koen monien maksujen jatkuvat korotukset, kuten nyt noussut arvolisävero. Pienyrittäjät ja taiteilijat kärsivät tällaisista muutoksista eniten. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos hinnat nousevat ruuasta sähköön, niin kyllä se näkyy myös kulttuurin ja taiteen tarjonnassa ja hankinnassa. Samalla rahalla, mitä ”sijoitan” joka vuosi indeksikorotettuihin eläkemaksuihin, voisin kehystyttää myyntiin/näyttelyihin paljon enemmän teoksia. Taide on tärkeää. Se on yksi yhteiskunnan hyvinvoinnin tukipilareista.
Millainen taiteen kuluttaja sinä olet? Onko taiteilijoita, joiden teoksia ihailet tai joiden teokset puhuttelevat sinua, tai jokin taidekokemus/-elämys/-näyttely, joka sinulle on jäänyt mieleen?
Ehkä suurin (taiteen)mestari, jota ihailen on kuitenkin itse luonto – sen äärellä voi aina herkistyä, inspiroitua ja kokea ihmeellisiä elämyksiä. Luonnossa voi toki tuntea ahdistustakin – siellä koetut kamaluudet ovat valitettavasti aina ihmisen tekemää ja jättämää jälkeä. Museokortin voimin käyn suhteellisen paljon näyttelyissä, esimerkiksi Ateneumin tämän hetkisen Gothic Modern -näyttelyn teokset viehättävät minua. Elokuvat, konsertit ja kirjallisuus – niihin mielelläni syvennyn. Lokakuussa 2024 näin upean kolmetuntisen Estas Tonnen & Friendsin konsertin Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Yleensä tykkään työskennellä hiljaisuudessa, mutta Estasin musiikilliset maalailut laitan aina välillä soimaan työskentelyni taustalle.
Tulevat näyttelyt?
Minä ja Jouni olemme alustavasti sopineet metsätieteilijä Erkki Lähteen kanssa, että hän tulee keväällä 2025 tänne meidän Tulipuuvaltakuntaamme pitämään vapaamuotoisen luennon mm. metsien jatkuvasta kasvatuksesta ja luonnon energioista. Aiheesta lisää myöhemmin BirdWayn sivuilla (birdway.fi), mutta laitahan vinkki jo nyt sydämeesi itämään, mikäli haluat tulla kuuntelemaan Erkkiä ja oppimaan luonnosta. Tapahtuman aikana on mahdollisuus myös tutustua taiteeseeni.
Terveiset ostajalle.
Taide kuuluu kaikille! Taidelainaamo on mahdollistamassa tätä ajatusta, sillä sieltä voi vuokrata teoksen tiettyyn hetkeen tai sen voi ostaa ikiomaksi pikku hiljaa kuukausieriä maksaen. Kyllähän se on niin, että taiteen tekijät tarvitsevat taiteen ostajia ja toisinpäin – kyse on jatkuvasta vuorovaikutuksesta. Ei toista ilman toista. Omalta osaltani kiitän jokaista, joka on tukenut taidettani tai tulee tulevaisuudessa tukemaan. Olen aina onnellinen, kun teos pääsee uuteen kotiin.
Lyhyt tarina/taustoitus (korkeintaan neljästä) taidelainaamosta löytyvästä teoksestasi.
Taidelainaamossa on esillä neljä teostani, joiden henki muistuttaa voima- tai tarotkortteja. Kaikkien neljän teoksen taustalla hehkuu elämän tositarinat: esimerkiksi ’Queen of The Night’ on saanut inspiraationsa monille taiteilijoille tutun galleristin ja kehystäjän Rainer Lindewallin omakohtaisesta kasvikokemuksesta, josta hän kertoi, kun vein hänelle töitä kehystettäväksi ja samalla annoin joululahjaksi lääkeaaloen, jonka emokasvin sain alunperin isoäidiltäni. Tuomani aloe vera sai Rainerin muistelemaan puutarhuri-isäänsä, joka kasvatti olohuoneessaan Yönkuningatarta. Eräänä yönä isä pyysi Raineria katsomaan tätä kaunotarta, jonka ainokainen kukka oli auennut. Yönkuningattaren kukat aukeavat aina samanaikaisesti ja kukkivat taianomaisesti vain kerran!
Tammikuun nostossa on esillä akryylimaalaukset ’Valosta valoon II-IV’, joissa keskeistä ovat rauha ja tietoisuuden valo. Sisäinen rauha resonoi aina ympäristöön. Kun olet rauhassa, maailmakin on. Teokset olivat osana minun ja äidin (Riitta Ojanperä) Rauhassa-yhteisnäyttelyä galleria Hellassa Kauhajoella keväällä 2024.
Iida Ojanperä: Queen of the Night , muste, 2019