Miina Laine

Taiteilija istuu tuolilla ja hymyilee kameralle
Miina Laine

“Minulla on tarve tehdä taidetta.”

Kuvataiteilija Miina Laine käy taiteen kautta vuoropuhelua elämän kanssa. Hän ajattelee että kun teos tavoittaa katsojan, syntyy keskustelu teoksen ja katsojan välille. Keskustelu voi olla hyvin lyhyt tapaaminen tai kestää vaikka loppuelämän. 

“Työni kuvataiteilijana on muuttunut monin tavoin viime vuosien aikana ja murros jatkuu. Olen pitkään työskennellyt paikan kokemuksen sekä intiimin ympäristökokemuksen parissa,” kertoo Miina Laine. Henkilökohtaiset muutokset elämässä sekä yleismaailmalliset tapahtumat ovat vieneet hänen työskentelyään kohti ajan käsitteitä sekä ihmisen ja ympäristön vuorovaikutusta.

Miina Laine työskentelee sekä maalauksen että taidegrafiikan parissa. Hän maalaa pääasiassa työhuoneellaan ja tekee grafiikkaa yhteiskäytössä olevilla grafiikanpajoilla sekä Suomessa että ulkomailla. Hän jakaa työhuoneensa toisen taiteilijan kanssa ja tekee mielellään taideprojekteja porukassa.

“Yhdessä toimiminen on mielestäni tärkeää  vastapainoa itsenäiselle työskentelylle. Luulen että jatkuva yksinpuhelu ei ole kovin  hedelmällistä,” taiteilija sanoo.

Tumma hahmo vaalealla taustalla
Miina Laine: sarjasta Yhden suhde toiseen, monotypia, 2021

Kysymykseen siitä mitä taiteen tekeminen hänelle antaa Laine vastaa olevansa henkisesti kotonaan taiteen ja meren äärellä. “Ne kulkevat mukanani”, taiteilija sanoo. Taidealan haasteista puhuttaessa hän sanoo toivovansa, että taiteen arvo ymmärrettäisiin laajemmin ja taide kyettäisiin näkemään  todellisena yhteiskunnallisena voimavarana.

“Taiteen suhteen pyrin lähtökohtaisesti olemaan avoin, kaikkiruokainen.”

Miina Laine sanoo että toisinaan hän pystyy katsomaan isosta näyttelystä vain paloja kerrallaan. “Taide on vahvaa, eikä sitä mielestäni  kuulukaan laimentaa,” hän sanoo. Yhdeksi elämänsä tärkeistä taideteoksista hän mainitsee valokuvataiteilija Taru Leinosen teoksen Susiäiti, ja viimeaikaisimmista näyttelykokemuksista häntä erityisesti koskettaneen valokuvataiteilija Susanna Majurin näyttelykokonaisuuden Rakkaus, joka oli esillä Suomen valokuvataiteen museossa 2021-22.

Miina Laine: sarjasta Polku 2, monotypia, 2021

Miina Laineen teoksia on tällä hetkellä nähtävissä Jyväskylän taidemuseossa Graphica Creativa -näyttelyssä 29.1.2023 saakka. Tammikuussa avautuu Painetut maailmat, TTG 90 vuotta -näyttely Salon Taidemuseossa Veturitallissa, ja se on auki huhtikuuhun 2023 asti. Toukokuussa Laine pitää yksityisnäyttelyn Yhden suhde toiseen Galleria Joellassa.  

Terveiset ostajalle. 

“Aika ja eletty elämä jättää meihin jälkiä, ajattelen että toisinaan ne on niitä jälkiä meissä jotka kohtaavat kun teos puhuttelee.”

Viiden kuvan monotypia seinällä
Miina Laine: sarjasta Polku 1,monotypia, 2021