Johanna Naukkarinen

Johanna Naukkarinen on kuvataiteilija ja valokuvaaja, joka tutkii taiteessaan tieteen historiaa ja erityisesti lääketieteenhistoriallisten kuvastojen sukupuolirooleja. Naukkarinen leikkii kuvilla ja jäljittää niiden samankaltaisuuksia nykyaikaisempien kuvastojen kanssa.

Johanna Naukkarinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta valokuvauksen puolelta 2016, ja filosofian maisteriksi Turun Yliopistossa mediatutkimuksesta 2018.

Johanna Naukkarinen, Barbie Objects I (2020)

“Huomaan, että minua nykyään kiinnostavat teemat ovat läsnä etäisesti jo ensimmäisen opiskeluvuoden töissä. Silloin tein puhtaasti valokuvaa, mutta vuosien varrella tekemiseni on laajentunut niin, että lähden rohkeasti toteuttamaan myös muiden tekniikoiden suuntaan vieviä ideoita. Valokuvaan kaikki kuitenkin tuntuu palaavan,” taiteilija sanoo.

“Taide on minulle työ ja elämäntapa ja tiedostan, että rakkaus tähän alaan on sulkenut ulos elämästä vakautta tuovia asioita, mutta koen silti joka päivä olevani äärimmäisen onnekas, että olen päätynyt tälle alalle, sillä nautin luovasta vapaudesta ja yksin työskentelystä,” kertoo Naukkarinen. Hän sanoo kuitenkin myös yrittävänsä aktiivisesti pitää selkeät rajat työpäivän ja vapaa-ajan välillä.

Johanna Naukkarisen työhuone

“Koen, että taiteilijana saan olla päivittäin tekemisissä kauniiden ja mielenkiintoisten asioiden kanssa. Vapaa syventyminen itseäni kiinnostaviin teemoihin tuntuu rikkaalta elämältä, vaikka mukana on aina taloudellista epävarmuutta ja mieli pitää jatkuvasti pitää valppaana seuraavia hakemuksia ja mahdollisuuksia varten.”

Naukkarisen työskentely alkaa lukemalla ja erilaisia kuvastoja selaamalla. Hän sanoo että kun idea syntyy, näkee hän sen usein mielessään lähes valmiina kaikkia yksityiskohtia myöten, ja teoksen konkreettinen toteutus voi olla hyvinkin nopea prosessi.

Taidenäyttelyissä käymiseen Johanna Naukkarinen suhtautuu osana työtään, ja hän pyrkii näkemään niin paljon taidetta kuin ehtii. Hän on kuvataiteilijan lisäksi valmistunut mediatutkijaksi, ja kuluttaa myös intohimoisesti pop-kulttuuria ja inspiroituu siitä.

Johanna Naukkarinen

Taiteilija kertoo viimeksi innostuneensa ARS22:ssa ja Venetsian Biennaalissa näkemistään taiteilija Andra Ursutan scifi-mielleyhtymiä herättävistä teoksista, jotka olivat yksityiskohtaisten lasiveistosten lisäksi viehättäviä pulloja.

Johanna Naukkarisen näyttely ”Anatomical Venus” on esillä Tampereella Galleria Rajatilassa 13.-30.8.2022, ja Kuopion taidemuseossa museon ja taiteilijaseura Ars Liberan uudessa yhteistyögalleriassa GalleriA:ssa 9.9-6.11.2022.

Terveiset ostajalle.

Kiitos että olet tukenut taidettani ja löytänyt siitä jotain juuri sinua puhuttelevaa.