Arja Pykäri

Kuvataiteilija Arja Pykärille taiteen tekeminen on suuri intohimo. Hänen on helpointa ilmaista itseään, ajatuksiaan ja tunteitaan maalaustensa kautta. Pykäri tutkii ja ihmettelee ympäröivää elämää ja saa siitä innoituksen monille töilleen.

Arja Pykäri

Taiteilija kertoo inspiroituvansa luonnosta. “Luonto on minulle paljon puhuva, kaikki mitä aisteillani koen antaa aihetta maalauksiin. Ihmisen olemus, sisäinen maailma sen kauneus ja rumuus ovat kiinnostavia ja siksi inhimillistän melkein kaikki aiheeni maalaamisessa. Heinänkorret, astiat, patinoituneet pinnat, eläimet ym. muuttuvat ajatuksissani inhimillisiksi tarinoiksi tunteineen”, Pykäri kuvailee.

Itseilmaisua ja iloa

Taiteilijana Pykäri haluaa kehittyä ja oppia uutta koko ajan. “Olen kovin tuottelias ja toivon sen näkyvän positiivisesti teoksissani. Värit ovat tulleet voimakkaammiksi vuosien varrella ja niiden tarkoitus ja tehtävä on tullut minulle merkityksellisemmäksi”, hän kertoo.

Arja Pykäri

Arja Pykäri työskentelee työhuoneellaan musiikkia tai äänikirjaa kuunnellen. Hän pohtii ja miettii maalausteemojaan paljon sekä miettii mitä haluaa aiheillaan kertoa. Hän kertoo taiteen olevan itselleen mieluisaa työtä, mutta sitäkin enemmän elämäntapa, tapa tulkita, katsoa ja nähdä ympäröivää elämää. Taide antaa hänelle välineen ilmaista itseään syvemmin ja ymmärrettävämmin, ja taide antaa hänelle iloa.

Haasteena taiteilijalla on tällä hetkellä ajan käyttö. “Opetustyö, näyttelyt taidehankkeet ym. vievät pois aikaa työajasta maalauksien parissa. Opettelen koko ajan suunnittelemaan ajankäyttöä paremmin”.

Arja Pykäri

Kysyttäessä omasta taidemausta Pykäri mainitsee ihailevansa vanhoista mestareista Rembrandtia, jonka tunnelmalliset ja syvälliset teokset puhuttelevat häntä. Rembrandtilta Pykärin lempiteos on “Tuhlaajapojan paluu”. Nykytaiteilijoista Pykäri ihailee ja arvostaa Miina Äkkijyrkkää: “Hän on niin kokonaisvaltainen taiteilija, rohkea persoona ja hän uskaltaa olla aito oma itsensä, tuoda niitä asioita esille mitkä ovat hänelle tärkeitä.

Arja Pykäri

Yksi upeimmista taidenäyttelyistä missä olen ollut, oli 2013 Salon Taidemuseossa edesmenneen Ilkka Lammin taidenäyttely, ”Menneisyyden kaikuja”. Lammi oli jo nuorena löytänyt oman ilmaisutapansa ja tyylinsä. Hän uskalsi tehdä sitä mitä sydän sanoi ja kulkea omia polkujaan arvostelijoista välittämättä eikä ketään miellyttäen.”

Arja Pykärin seuraava yksityisnäyttely ”Heijastuksia” nähdään Juupajoella, Walleniuksen Wapriikissa 16.8.-12.9. 2022. Sitä ennen Kiskon Kivimakasiinissa nähdään hänen, Tarja Seewaldin ja Hannu Nikanderin yhteisnäyttely ”Hetkiin kätketyt” 17.7.-7.8.2022, ja ensi vuonna yhteisnäyttely ” Kultareunuksia” Jaana Kähösen kanssa, Galleria Olohuone Vapaakaupunki, Helsingissä 1.3.- 27.3.2023.

Terveiset teoksen ostajalle.

“Toivon teokseni antavan ajatuksia, uusia omia tulkintoja ja hyvää mieltä uudelle omistajalle.”