Taiteilija Jukka Hakanen Porthaninpuistossa

Turun Taiteilijaseuran perustamispäivästä 23.4.1924 tulee vuonna 2024 sata vuotta. Päätimme juhlistaa tätä jo vuonna 2023, avaamalla avoimen idea- ja toteutuskilpailun jäsenistöllemme. Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 6 teosehdotusta, joista raati valitsi toteutettavaksi yhden teoksen. 

Voittajaksi valikoitui yksimielisesti Jukka Hakasen teos Vuosirenkaat, onnea voittajalla! Raati arvosti teoksen voimakasta ja vahvaa sisältöä, TTS:n jäsenten osallistavuutta ja teoksen sopivuutta ympäristöönsä. Vuosirenkaat tullaan näkemään Porthaninpuistossa elo-lokakuun 2023 ajan.

Jukka Hakanen on turkulainen muotoilija, joka tunnetaan parhaiten suurikokoisista seinämaalauksistaan. Hakanen on valmistunut taiteen maisteriksi vuonna 2015 ja työskentelee tällä hetkellä kuvataiteilijana ja kuvittajana. 2000-luvun vaihteessa alkanut kiinnostus spraymaalauskulttuuria kohtaan on vienyt Hakasen mukaan useisiin katutaidetapahtumiin ja julkisen taiteen projekteihin niin Suomessa kuin ulkomailla.

Vuosirenkaat syntyvät, kun puu kasvaa keväällä nopeasti ja loppukesällä hitaasti. Renkaiden paksuus vaihtelee vuosittain olosuhteiden mukaan, joten kuviosta voidaan päätellä, milloin renkaat ovat syntyneet. Turun taiteilijaseuran 100 vuotiseen historiaan mahtuu paljon. Valitsin teokseni lähtökohdaksi puiset kiilakehykset, jotka eri kokoisina ja vahvuisina puun vuosirenkaiden tavoin kuvaavat taiteilijaseuran toiminnan eri vaiheita. Installaatiossani sadasta kiilapuusta muodostuu kerroksellinen kokonaisuus Porthaninpuiston alueelle. Kiilapuiden materiaaleina haluan hyödyntää vanhoja ja kierrätettyjä materiaaleja, mutta myös uusia kertomaan ajan kulusta. Läheltä katseltaessa teoksesta on mahdollista löytää lisää aikakerrostumia patinoituneiden ja uusien osien välillä. Kierrätetyt kiilapuut pyrin keräämään Turun taiteilijaseuran taiteilijoilta.

Vuosirenkaat on osa Turun Taiteilijaseuran 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Teoksen julkistusta juhlitaan Turun Taiteiden yönä, torstaina 17.8.2023 Turun Taidehallin juhlatilassa.